Rode poon met groene stoemp

Vis van het jaar ‘2012′.

Ingrediënten: (voor 4 personen)
• 4 filets van rode poon
• minstens 400 gram jonge spinazie
• 600 gram aardappelen
• 1 bussel waterkers
• 1 eetlepel kervel
• 2 eetlepels melk
• Een klontje bakmargarine
• Beetje olijfolie
• Peper en zout

Bereidingswijze:
• Breng een grote pot met water aan de kook. Doe er de waterkers in, waarvan enkel de houterige stelen onderaan verwijderd zijn. Laat zonder deksel opnieuw aan de kook komen. Laat een minuut koken. Giet af en spoel onmiddellijk met koud water of leg in een kom met water en ijs. Laat volledig afkoelen.
• Doe hetzelfde met de spinazie.
• Pers met de handen het water uit de groenten. Doe ze in de blender. Voeg een scheutje olijfolie toe en mix tot een glad papje. Houd apart.
• Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar. Giet af.
• Voeg de melk, margarine en gemixte groenten toe aan de aardappelen. Stamp ze tot een mooie puree. Voeg kruiden toe en houd even warm.
• Trek met een pincet de fijne graatjes uit de filets van de poon. Kruid met peper en zout. Strijk een ovenplaat met lage rand in met olijfolie. Leg er de visfilets op, naast elkaar en met de velkant naar boven. Bestrijk de vis met olijfolie.
• Plaats de vis in een voorverwarmde oven op 220°C. Laat 4 minuten braden.
• Verdeel de stoemp over de warme borden. Leg er de poonfilets op, werk af met kervelpluksels en serveer.

Recept gebaseerd op ‘het recept van de vissersvrouw’ van NAVIGO, Nationaal Visserij Museum